Viu noves experiències a Castellnou de Bages

Descobreix una manera diferent de desconnectar a la casa de colònies Dom Bosco.

SITUACIÓ

La silueta d’aquesta petita capella es retalla solitària dalt d’un petit turó al costat del mas Viladepost del Puig, a frec de la carretera de Balsareny a Súria, prop del quilòmetre 51. Long. 1º48’06” – Lat. 41º52’05”. Cal demanar La clau al mas Viladepost del Puig.

HISTÒRIA

La capella de Santa Margarita ja està documentada en una deixa del 1205, i a final de segle apareix com a Santa Margarida de Villa Porcorum. A la segona meitat del s. XVII el portal fou canviat pel que veiem actualment , així com es va afegir el campanar de cadireta.

Durant la guerra civil fou incendiada, i del que encara hi ha restes, ja que la tomba del seu interior, datada el 1705, i el paviment, van quedar malmesos.

EDIFICI

Es va erigir al s. XIII. Consta d’una sola nau rectangular coberta amb volta de canó, rematada, a llevant per un àbsis, semicircular , gairebé tan ample com la nau. Té la coberta de dues vessant que desaigüen a les façanes laterals. Al centre de l’absis s’obre una finestra de doble esqueixada, coronada amb un arc monolític de mig punt.

LA MASIA DEL PUIG

A pocs metres de la capella de Santa Margarita hi ha el conjunt arquitectònic de la masia d’El Puig, que forma un interessant nucli.rural. Destaca la masia d’origen medieval, i que fou ampliada al segle XIX arrel de la prosperitat econòmica que portava la vinya.